Numarul agentilor de vanzare pentru pensiile private obligatorii (pilonul II) a depasit 251.000 si s-a stabilizat peste acest prag, conform datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Numarul agentilor autorizati s-a stabilizat pe moment, intrucat marea majoritate a fortei de vanzare a fost deja autorizata.
251.000 de agenti de vanzare inseamna ca 2,8% din totalul populatiei ocupata din Romania (circa 9 milioane de persoane, conform datelor de la Institutul National de Statistica) vinde si pensii private.
Brokerii de pensii private si intermediarii autorizati (mai ales bancile) concentreaza 31%, adica aproape o treime din forta de vanzare a pietei acestor produse.
In acelasi timp, companiile de administrare a fondurilor de pensii private (inclusiv brokerii proprii, care vand exclusiv pentru administratorul din al carui grup fac parte) aveau 69% din numarul de agenti de marketing de pe piata.
Cea mai mare forta proprie de vanzare de pe piata o are ING, cu aproape 44.000 de agenti. Pe locul doi in acest top se plaseaza Aviva, care vinde prin brokerul propriu AAV Broker (parte a grupului Aviva) si care are peste 33.000 de agenti. Pe locul al treilea se situeaza Allianz-Tiriac, cu o forta proprie de vanzare de peste 25.000 de agenti.
Alti administratori cu forte proprii de vanzare semnificative sunt Interamerican (peste 15.000), Omniasig (peste 14.000), Generali (aproape 12.000) si AIG (peste 9.000).
integral in Ziarul Financiar
Numarul agentilor de vanzare pentru pensiile private obligatorii (pilonul II) a depasit 251.000 si s-a stabilizat peste acest prag, conform datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Numarul agentilor autorizati s-a stabilizat pe moment, intrucat marea majoritate a fortei de vanzare a fost deja a