Ponderea populatiei care stie despre bolile mintale din experienta directa sau din interactiune cu alte persoane se ridica la circa 40%. In ceea ce priveste interactiunea cu institutiile relevante, dintre toate persoanele care consulta un medic de familie, 10% ajung sa consulte si un medic psihiatru, iar 7% un psiholog.
Aceasta pentru ca majoritatea prefera sa mearga la farmacie (80%) si 49% dintre ei cer sfatul preotului. In concluzie, medicii psihiatri, psihologii, dar si asistentii sociali constituie grupuri profesionale cu notorietate redusa. Mai mult, capitalul de incredere acordat acestor profesionisti este relativ redus.
Din pacate, persoanele cu probleme de sanatate mintala sint asociate cu persoanele violente. „Acest lucru nu este adevarat. Dintr-un raport al politiei, din 60 de crime comise intr-un an, doar sapte au avut ca autori persoane cu astfel de probleme“, a declarat ieri la Cluj Mugur Ciumargeanu, directorul Centrului National pentru Sanatate Mintala.
Neacceptati in societate
Potrivit studiului, in Romania, peste trei sferturi din populatie (79,6%) considera stresul drept cauza a bolilor mintale, iar 85% dintre ei considera cea mai potrivita modalitate de tratament a bolilor psihice discutiile cu familia si prietenii, si nu consultul unui specialist. Din pacate, aceste persoane sint inca discriminate la noi in tara.
Astfel, 58% dintre respondenti sint de parere ca „cei mai multi oameni“ nu ar accepta o astfel de persoana ca prieten apropiat, iar 47% considera ca „cei mai multi oameni“ vad internarea intr-un spital psihiatric drept un esec personal.
„Lumea nu intelege de fapt cit de normala este o boala psihica, si aici ma refer la cele mai usoare, cum ar fi depresia sau anxietatea. 30% dintre noi am avut, avem sau