Sprijinul financiar la hectar va atinge nivelul din UE abia în 2016. Deşi anul acesta fermierii din România au primit subvenţii mai mari decât în anii trecuţi, sumele rămân derizorii în comparaţie cu cele alocate agricultorilor din statele mai vechi ale Uniunii Europene. Agricultorii din ţara noastră primesc în acest an de la Uniunea Europeană o subvenţie de 50,5 euro pe hectar, sumă de patru ori mai mică decât cea încasată de omologii lor din cele mai vechi 15 state
Sprijinul financiar la hectar va atinge nivelul din UE abia în 2016. Deşi anul acesta fermierii din România au primit subvenţii mai mari decât în anii trecuţi, sumele rămân derizorii în comparaţie cu cele alocate agricultorilor din statele mai vechi ale Uniunii Europene.
Agricultorii din ţara noastră primesc în acest an de la Uniunea Europeană o subvenţie de 50,5 euro pe hectar, sumă de patru ori mai mică decât cea încasată de omologii lor din cele mai vechi 15 state ale Uniunii. Anul viitor, românii vor primi numai 30% din nivelul alocat unui fermier din celelalte state, urmând ca procentajul să crească de la an la an, până în 2016, când fondurile alocate vor fi similare.
Şi banii pe care fermierii îi pot primi de la Guvern sunt puţini, pentru că subvenţia totală nu trebuie să depăşească 55% din cât se alocă agricultorilor din statele mai vechi ale Uniunii. „Comisia Europeană a considerat, la fel ca în cazul celorlalte zece ţări care au aderat la Uniunea Europeană în 2004 şi al Bulgariei, că dacă i-ar acorda României un nivel egal de subvenţii, nu i-ar oferi stimulentele potrivite pentru a-şi restructura sectorul agricol“, spune Michael Mann, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
Ceea ce i-a salvat anul acesta pe fermierii autohtoni de la dezastrul produs