Se apropie perioada cadourilor si foarte multi alearga prin magazine pentru a gasi bijuteria potrivita pentru persoana iubita. Insa de foarte multe ori se poate intampla, din neatentie sau necunoastere, sa fiti pacaliti de bijutieri care va prezinta oferte false.
Sfera activitatii cu metale si pietre pretioase se dezvolta tot mai mult in Romania, iar valorile vehiculate pe piata sunt in crestere. Un fenomen care ia amploare in paralel este comertul cu falsuri si contrafaceri. O data cu preluarea in 2003 a activitatii de marcare de la BNR, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a dezvoltat un laborator de analize propriu, care este in masura sa realizeze studiul si identificarea pietrelor pretioase dupa criterii stiintifice international recunoscute.
ANPC atrage atentia operatorilor economici ca au obligatia de a fi autorizati pentru a efectua operatiuni cu metale si pietre pretioase, conform OUG 190/2000 privind regimul metalelor pretioase si pietrelor pretioase in Romania, republicata in 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, prin Legea 458/2006.
Pentru a nu va gasi in situatia de a fi pacaliti de agentii economici din domeniu, mai mult sau mai putin legitimi, ANPC ofera consumatorilor mai multe recomandari. Nu achizitionati bunuri din metal pretios si/sau cu pietre pretioase de la persoane neautorizate. Informati-va daca obiectele din metale pretioase pe care le achizitionati sunt marcate. Evitati cumpararea de bunuri din metale pretioase si/sau pietre pretioase de la vanzatorii ambulanti.
Adresati-va ghiseelor pentru persoane fizice ale DMPPP din Bucuresti si din tara pentru orice nelamurire sau suspiciune legata de produsul cumparat, in vederea analizarii de catre specialistii ANPC a bijuteriilor. Cereti informatii, inainte de cumpararea unei bijuterii, despre caracteristicile exacte ale pietrei continute in a