Singurele chirii suportate de companii care au mai crescut uşor anul acesta au fost cele pentru birouri. Cele pentru spaţii comerciale şi industriale au stagnat, urmând ca de anul viitor să intre în declin. Spaţiile de birouri sunt cele care au pus piatra de temelie a dezvoltării imobiliare în România, cu primele clădiri construite încă din perioada 2002-2003. Ulterior, dezvoltarea economică a accelerat investiţiile în toate sectoarele imobiliare. „E clar că Român
Singurele chirii suportate de companii care au mai crescut uşor anul acesta au fost cele pentru birouri. Cele pentru spaţii comerciale şi industriale au stagnat, urmând ca de anul viitor să intre în declin.
Spaţiile de birouri sunt cele care au pus piatra de temelie a dezvoltării imobiliare în România, cu primele clădiri construite încă din perioada 2002-2003. Ulterior, dezvoltarea economică a accelerat investiţiile în toate sectoarele imobiliare. „E clar că România se dezvoltă, iar acest fapt se vede în toate direcţiile. Imobile de birouri apar mereu, iar cererea e în creştere. Cât despre centrele comerciale, opinia mea este că atâta vreme cât se va sta la cozi, nu vor fi destule“, declară, pentru Capital, Ciprian Lopată, partner manager al companiei imobiliare IPC Development.
Muler Onofrei, general manager al firmei de real estate Aleph Properties, crede că „dinamica cererii rămâne suficient de ridicată pentru a justifica investiţii masive pentru următorii doi-trei ani, conducând la livrări anuale de peste 300.000 mp. Nivelul randamentelor îşi va menţine tendinţa de uşoară descreştere pentru produsele investiţionale de prima mână şi se va stabiliza pentru clădirile din zonele secundare“.
Un indiciu pentru maturizarea treptată a pieţei este valoarea chiriilor, care s-a păstrat în limitele estimate de a