Guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu a avertizat ieri asupra pericolelor privind utilizarea cursului de schimb pentru diminuarea presiunilor inflationiste, aratand ca acesta este "un medicament tare", care poate avea efecte secundare foarte nocive daca este utilizat excesiv.
Isarescu a exemplificat prin pierderea competitivitatii exporturilor romanesti si incurajarea vanzarii marfurilor importate. "Daca tara romaneasca nu-si mai permite un deficit de cont curent, atunci nu mai poate fi utilizat cursul, iar accentul, din punctul de vedere al mixului, trebuie mutat de pe politica monetara pe politicile de restructurare, politica fiscala si salariala. Sub nicio forma, chiar in perioada electorala, reformele structurale nu trebuie oprite", le-a spus Isarescu (foto) deputatilor si senatorilor din comisiile de buget finante ale Parlamentului, in timpul discutiilor generale asupra bugetului de stat pe 2008.
Intrebat care ar fi un nivel de echilibru, guvernatorul BNR a raspuns ca nu poate face predictii, dar cotatia de 3,1 lei/euro, regasita in vara lui 2007, nu putea fi considerata sustenabila.
Pe de alta parte, Isarescu a recunoscut ca o tara in dezvoltare, cu ritmuri de crestere sustinute, dar unde investitiile depasesc cu mult economisirea, are, in mod normal, deficit de cont curent.
"O tara in dezvoltare are posibilitati limitate de a face investitii mari in economie. Romania economiseste 13 - 14% din PIB, in timp ce investitiile sunt undeva la 28% din PIB. Aproximativ 14 miliarde de euro reprezinta diferenta din cat poate economisi Romania si cat poate investi", a afirmat guvernatorul bancii centrale.
In ceea ce priveste inflatia, Isarescu a spus ca reprezentantii BNR vor analiza, impreuna cu conducerea Institutului National de Statistica, modul de calcul al cosului de consum.
"Am stabilit sa ne vedem in perioada urmatoare, s