Pacea este încă departe, iar şansa unor negocieri avantajoase cu israelienii este minimă. Moştenirea politică lăsată de Arafat pare să fie greu de dus pentru urmaşii săi Acum trei
Pacea este încă departe, iar şansa unor negocieri avantajoase cu israelienii este minimă. Moştenirea politică lăsată de Arafat pare să fie greu de dus pentru urmaşii săi
Acum trei ani, la Paris, se stingea din viaţă, în condiţii mult comentate de presă, liderul mişcării palestiniene, Yasser Arafat.
Deţinător al unui Premiu Nobel pentru pace, considerat deopotrivă "Tatăl Patriei", dar şi "şeful teroriştilor", supranumit Abu Amar, iubit, elogiat, urât, el nu mai reprezintă, totuşi, acelaşi "ciment" care îi lega pe palestinieni.
Dovada: încăierările fratricide de la comemorarea trecerii în nefiinţă a "Părintelui".
Yasser Arafat îşi doarme somnul de veci în mausoleul construit special pentru el, numit "al Bătrânului", inaugurat cu mare pompă la sfârşitul săptămânii trecute.
Deşi palestinienii sunt decavaţi de cheltuielile enorme presupuse de conflictul cu Israel, dar şi de cel dintre mişcările Fatah şi Hamas, ei nu au ezitat să plătească peste 1,5 milioane de dolari pentru a-i ridica "Părintelui Patriei" o construcţie aproape faraonică.
Complexul din Ramallah conţine deopotrivă o moschee şi un muzeu dedicat vieţii şi activităţii politice a liderului palestinian. În muzeu, amatorii pot admira diverse obiecte care au aparţinut "Bătrânului", de la pistoale şi cărţi, până la ţinute militare sau piese de mobilier.
Ceremonia de inaugurare a complexului s-a desfăşurat sub sloganul "O patrie unită pentru un popor liber" şi, în faţa zecilor de mii de participanţi, actualul preşedinte al Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a ţinut să precizeze că Arafat va fi înmormântat într-o bună zi la Ierusalim, "oraş pe care îl iubea mult", promiţând că va d