Ţiţeiul vărsat în Strâmtoarea Kerci reprezintă o agresiune pe termen lung asupra ecosistemelor marine Presa europeană taxează tot mai vehement incompetenţa administraţiei ruse a
Ţiţeiul vărsat în Strâmtoarea Kerci reprezintă o agresiune pe termen lung asupra ecosistemelor marine
Presa europeană taxează tot mai vehement incompetenţa administraţiei ruse a transporturilor, care a dat undă verde transportului de petrol pe mare înainte de furtună. Mai multe cotidiene şi site-uri de specialitate au argumentat pericolul care planează asupra ecosistemului Mării Negre, în urma accidentului ecologic produs duminică.
Ucraina este îngrijorată că nu va putea face faţă recuperării celor peste 1.300 tone de petrol, deversate sâmbătă noapte în Strâmtoarea Kerci.
Potrivit Korrespondent.net, un expert ucrainean din cei 80 trimişi să salveze ecosistemul marin a declarat că "lipsesc mijloacele tehnice şi personalul competent" pentru operaţiunile de curăţare a apelor. Situaţia este îngreunată de furtună, care împiedică desfăşurarea acţiunilor de purificare a mării şi oferă motive serioase de nelinişte faţă de viitorul sezon turistic de pe plaja Crimeei.
Toţi ecologiştii sunt în alertă
Panica s-a transmis repede, iar purtătorii de cuvânt ai organizaţiilor ecologiste nu au întârziat să-şi expună temerile. Vladimir Sliviak, reprezentant al ONG-ului "Ecozachtchita", trage un semnal de alarmă referitor la efectele ţiţeiului asupra ecosistemului marin.
Acesta consideră că deşeurile acumulate nu vor putea fi recuperate în totalitate. "Nezavissimaïa Gazeta" adoptă, de asemenea, o poziţie caustică, precizând că "administraţia rusă a transporturilor a pierdut bătălia împotriva furtunii, anunţată de meteorologi".
"Cel mai grav este că autorităţile noastre ştiu să practice comerţul şi transportă marfă, dar sunt incapabile să asigure minimum de s