Diabetul zaharat, o boala extrem de periculoasa prin complicatiile pe care le da, are o raspindire mondiala semnificativa si nu tine cont de virsta. In Romania, incidenta acestei boli a devenit alarmanta, peste 400.000 de persoane fiind inscrise in Programul national pentru diabet. Dupa primele trei luni de derulare a Programului de evaluare a starii de sanatate, datele preliminare sint ingrijoratoare din perspectiva diabetului: din cele 2,5 milioane de romani care au fost deja evaluati in cadrul programului, 23,4 % prezinta diferite grade de risc pentru boala diabetica de tip II.
La Braila, in evidentele Autoritatii de Sanatate Publica sint 6.162 de persoane bolnave de diabet, dintre care 635 sint insulino-dependente, iar 34 au diabet juvenil.
Incidenta mare a diabetului face din aceasta afectiune o problema de maxima importanta sociala, pentru ca omul bolnav de diabet are anumite limite fizice care, inevitabil, determina limitari sociale si profesionale.
In acest sens, Ministerul Sanatatii Publice acorda o importanta deosebita bolnavilor de diabet prin Programul National pentru Diabet, pe care il finanteaza integral si care a fost primul compatibilizat cu reforma initiata in sistemul sanitar. Antidiabeticele orale sint toate gratuite si se distribuie in farmaciile cu circuit deschis, iar pentru ele farmaciile nu au plafon. In plus, bolnavii de diabet beneficiaza de o dubla supraveghere: a specialistului diabetolog, dar si a medicului de familie, care urmaresc lunar evolutia bolii.
Diabetul zaharat, o boala extrem de periculoasa prin complicatiile pe care le da, are o raspindire mondiala semnificativa si nu tine cont de virsta. In Romania, incidenta acestei boli a devenit alarmanta, peste 400.000 de persoane fiind inscrise in Programul national pentru diabet. Dupa primele trei luni de derulare a Programului de evaluare a starii