Anthony Giddens a fost timp de şapte ani director al London School of Economics. Apropiat al administraţiei lui Tony Blair, profesorul Giddens vorbeşte, într-un interviu pentru Capital, despre dispariţia socialismului şi politicile noului mileniu. Capital: Aţi venit prima oară în România acum zece ani. Ce schimbări aţi observat, între timp? Anthony Giddens: Este a doua oară că vin în România. Nu pot să vorbesc despre nişte schimbări direct vizibile, pentru că abia a
Anthony Giddens a fost timp de şapte ani director al London School of Economics. Apropiat al administraţiei lui Tony Blair, profesorul Giddens vorbeşte, într-un interviu pentru Capital, despre dispariţia socialismului şi politicile noului mileniu.
Capital: Aţi venit prima oară în România acum zece ani. Ce schimbări aţi observat, între timp?
Anthony Giddens: Este a doua oară că vin în România. Nu pot să vorbesc despre nişte schimbări direct vizibile, pentru că abia am ajuns, de două ore, şi n-am avut ocazia să văd ceva din oraş. Iar ultima oară mă aflam la o dezbatere universitară. Dar dacă ne uităm la backgroundul României, e vorba de nişte schimbări masive - sunteţi în Uniunea Europeană, aveţi un ritm înalt de creştere al economiei.
Capital: Sunteţi cel care a inventat formula „a treia cale“, un set de politici care împrumută şi elemente din programele dreptei. Se şterge diferenţa dintre dreapta şi stânga?
Anthony Giddens: Am scris o carte, pe la sfârşitul anilor ‘80, care se numea „Beyond Left and Right“ şi care exprima poziţia pe care încă mă găsesc - şi anume că această distincţie încă mai înseamnă ceva. Şi înseamnă ceva în legătură cu cât de departe trebuie să mergi în combaterea inegalităţilor, cât de mult crezi în solidaritatea socială, cât de mult crezi în sistemul public, a cărui sa