Sute de consumatori din toata tara au reclamat problemele de sanatate cauzate de montarea antenelor de telefonie mobila in apropierea locuintelor. Totusi, in extrem de putine cazuri se iau masuri, iar acelea nu sunt respectate.
"APC Romania a primit in aceasta perioada peste 350 de sesizari in care se reclamau afectiunile dobandite ulterior amplasarii antenelor GSM, cum ar fi cefalee, tulburari vizuale, oboseala cronica, somn agitat, tulburari de comportament, dificultati de concentrare, schimbari ale starii de spirit, slabiciune musculara, afectiuni ale glandei tiroide", a declarat Costel Stanciu, presedinte al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC) din Romania.
"Cand au venit sa se documenteze, cei de la compania de telefonie au vorbit cu administratorul blocului unde locuiesc, la randul lui a vorbit cu locatarii si a inceput strangerea de semnaturi. Cei de la ultimul etaj nu au fost de acord ca aceste antene sa fie amplasate pe bloc. Una dintre antene se afla in imediata apropiere a unuia dintre dormitoare, la 4 metri de geam. Am facut sesizare scrisa catre administratorul blocului sa mute antena in alta locatie deoarece este prea aproape, dar nu s-a intamplat nimic. In 2003 am fost la un control unde am fost diagnosticat cu necroza aseptica cap femur drept. Am facut toate analizele, tratamente medicamentoase, iar in decembrie am avut prima operatie. Am facut recuperare, dar in 2004 a urmat a doua operatie. De atunci am tot facut recuperari: Bucuresti, Eforie Nord, Mangalia, Calimanesti. Dar degeaba: anul acesta m-am operat din nou si am proteza cap femur stang. La toate spitalele la care am fost doctorii respectivi nu stiau de unde provine boala", a declarat dl Ion serbanescu din Bucuresti.
Masurile nu au lipsit. Au fost intentate procese companiilor de telefonie mobila, in cateva cazuri instanta hotarand demontarea anten