» Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a organizat un concurs original de ocupare a posturilor vacante de notari publici, unde criteriul principal nu a fost ierarhia stricta rezultata din examinare, ci viza de domiciliu de pe buletinul de identitate. Acest criteriu original, dar profund neconstitutional le-a permis candidatilor cu note intre 7,00 si 8,00 sa ocupe posturi de notari, in timp ce candidati cu note peste 8,50 si chiar peste 9,00 au fost declarati respinsi.
La concursul national de ocupare a posturilor de notari publici, candidatele Mihaela Vasilica Bura si Iulia Trofin au fost declarate respinse, desi au obtinut media 9,20, in timp ce Eugen Balaci, cu media 7,50, sau Marian Petrisor Bazavan, cu media 7,60, au fost declarati admisi. Nu sunt singurele exemple. Au fost declarati respinsi peste 50 de candidati care au obtinut medii peste 8,00, in timp ce 10 candidati cu medii peste 7,00 au fost admisi. Surse din cadrul Uniunii Nationale a Notarilor Publici (UNNPR) sustin ca regulamentul de organizare a concursului s-ar fi modificat in asa fel incat sa poata permite unor persoane din anturajul ministrului Tudor Chiuariu obtinerea unor posturi vacante de notari, chiar daca nivelul de cunostinte al acestora nu le-ar fi permis acest lucru.
Regulament schimbat
Vechiul regulament de concurs stabilea foarte clar ierarhia: candidatii erau declarati admisi in ordinea descrescatoare a mediilor obtinute, pana la limita locurilor vacante. Repartitiile se faceau dupa optiuni, tot in ordinea descrescatoare a mediilor de la concurs. Astfel, un candidat cu nota 10,00 putea opta pentru un loc in orice localitate din tara care avea vacant un post de notar public, indiferent de domiciliul de pe buletinul de identitate al candidatului respectiv. Statisticile au aratat ca majoritatea locurilor de notari publici din tara erau ocupate de candidatii d