Un program de ''n-ai ce face''Foto: HotNews.ro
Spaga nu dispare, se adapteaza. Programul cu publicul al Oficiului pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara se limiteaza la o ora, iar cetatenii care ajung aici ca sa-si intabuleze un teren sau un imobil, adica sa si-l treaca in proprietate, trec printr-un infern birocratic. In Bucuresti sau in Cluj au loc sute de tranzactii pe zi si circula tot atatea solicitari de intabulare.
Cei mai multi cetateni sustin ca problemele se rezolva de regula cu o spaga platita prin avocati sau agentii imobiliare, care au deja “usile deschise” la Cadastru. Cei cativa care aleg sa mearga pe calea legala risca sa fie amanati cu saptamanile, chiar daca platesc taxe de urgenta.
Oficialii de la Cadastru se plang de numarul mic al angajatilor si sustin ca situatia se va rezolva cand informatizarea sistemului va fi completa.
Citeste si vezi video cu un om adus la disperare de functionari: Cluj - Un an si jumatate ca sa-ti faci buletin pentru casa si teren (VIDEO)
Patru milioane de lei vechi si o luna si jumatate de alergat pe drumuri, cam atat costa actele de cadastru si intabulare pentru un apartament cu doua camere.
Taxa de urgenta e de cinci milioane, dar, ca urgenta sa fie urgenta, mai trebuie unsa cu o spaga de doua-trei milioane de lei, sustin cetatenii care ajung la Oficiul de Cadastru.
Banii se dau la avocat, judecator, agent imobiliar sau chiar la caserie. „Depinde cine e pila”. Programul functionarilor de la Cartea funciara tine o ora si jumatate pentru persoane fizice, iar pentru executori judecatoresti si avocati - jumatate de ora.
La Cadastru, notarii au la dispozitie o ora si jumatate sa isi rezolve problemele, iar pentru public, programul se intinde de dimineata pana dupa-amiaza.
La Cluj s-au inregistrat intarzieri record de peste un an pentru intabul