În homeopatie, boala poate fi tratată prin cauză declanşatoare
Remediile homeopatice sunt recomandate copiilor şi gravidelor
Prin faptul că homeopatia este o metodă de tratament blândă, aceasta tinde să fie mai acceptată de către pacienţi şi de către medici. Dr. Anca Niţulescu, homeopat, fitoterapeut, medic primar O.R.L. la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“, spune că „de la început trebuie precizat că homeopatia nu înlocuieşte consultaţia medicală de specialitate. Pentru a înţelege homeopatia este bine să fie prezentată comparativ cu sistemul medicinei allopate sau medicina clasică. Există două diferenţe principale între cele două sisteme de vindecare. În primul rând, în medicina allopată, orice simptom se tratează prin administrarea de substanţe cu efect opus simptomului. Dacă pacientul are febră, i se administrează substanţe antipiretice (antifebrile – aspirină, paracetamol etc).
În homeopatie, orice pacient este tratat prin administrarea unui remediu homeopatic care produce exact simptomele bolii respective la omul sănătos. De exemplu, remediul homeopatic Belladona este obţinut din planta otrăvitoare Atropa belladonna (mătrăguna). Intoxicaţia cu mătrăgună produce, printre alte simptome, vertij violent (ameţeală) şi vărsături. Dacă un pacient prezintă aceste simptome din alte motive (o intoxicaţie alimentară), el poate fi vindecat prin administrare de Belladona (plantă diluată homeopatic). Medicamentele (care în zilele noatre sunt toate obţinute prin sinteza chimică din motive de rentabilitate economică) se administrează pacienţilor în doze ponderale (adică pe kilogram corp).
Toate medicamentele de sinteză chimică prezintă aşa-numitele efecte adverse (efecte nocive care există concomitent cu efectele curative). Problema toxicităţii medicamentelor este în zilele noastre atât de mare, încât a creat o categorie aparte de boli