>> Prima ţară ex-comunistă care preia cârma Uniunii Europene la 1 ianuarie 2008 speră să "conducă lin, fără hopuri", chiar dacă are dimensiuni liliputane. Mica naţiune ex-iugoslavă, >> Prima ţară ex-comunistă care preia cârma Uniunii Europene la 1 ianuarie 2008 speră să "conducă lin, fără hopuri", chiar dacă are dimensiuni liliputane.
Mica naţiune ex-iugoslavă, care tocmai a votat un nou preşedinte, atrage rar atenţia asupra sa. Slovenia va păşi însă în lumina reflectoarelor la 1 ianuarie, devenind prima ţară ex-comunistă care preia cârma UE. Va fi un lider "de buzunar", comparabil numai cu Luxemburgul, care de altfel deleagă o mare parte a atribuţiilor preşedinţiei rotative Germaniei şi Franţei.
A conduce Uniunea Europeană timp de şase luni nu este uşor, chiar şi pentru o ţară mare. Pentru una mică, acest lucru reprezintă oportunitatea rară de a ajunge în lumina reflectoarelor, dar şi o mare "durere de cap". Cu mai puţini funcţionari publici decât într-un minister obişnuit, Slovenia va trebui să prezideze circa 4.000 de şedinţe de toate felurile şi opt consilii ale miniştrilor în cele şase luni ale preşedinţiei UE.
Naţiunea cu o populaţie cât a Bucureştiului va fi cea mai mică ţară care a condus vreodată UE, cu excepţia Luxemburgului, care deleagă multe sarcini ale preşedinţiei sale către Franţa şi Germania.
"Ne propunem să nu o dăm în bară"
Scopul este "să conducem lin, fără hopuri", a afirmat premierul Janez Jansa în noiembrie anul trecut, când s‑au stabilit următoarele trei ţări care vor prelua conducerea UE. Un alt oficial sloven anonim, citat de cotidianul britanic "The Economist", a fost mai direct şi mai sincer. "Ne propunem să nu o dăm în bară", a spus el.
Din fericire, oficialii sloveni se disting prin eficienţă, după cum afirmă analiştii, ceea ce este neobişnuit pentru o ţară ex-comunistă. Germania şi Portugalia,