Ministerul Afacerilor Externe a decis subit, ieri, să renunţe la atenţionarea pentru cetăţenii români care călătoresc în Italia. Atenţionarea de „bulină galbenă” a rămas în fişa de ţară a Italiei, dar nu mai este încadrată acum la rubrica de atenţionări de călătorie.
Acum, la rubrica dedicată Italiei, se arată că „cetăţenii români beneficiază de intrare liberă pe teritoriul Italiei, cu excepţia limitărilor rezultate din dispoziţiile în materie penală şi de cele privind apărarea ordinii publice, siguranţei interne şi sănătăţii publice în vigoare în Italia”. Italia fusese introdusă, cu doar două zile înainte, pe lista ţărilor pentru care există „atenţionări de călătorie”, alături de state precum Iran, Bulgaria sau Mexic. Numai că în cazul Italiei avertismentele se refereau la decretul-lege privind expulzările de români, adoptat recent de cabinetul de la Roma.
Explicând introducerea Italiei pe lista ţărilor de risc, şeful diplomaţiei a mai comis o gafă. Adrian Cioroianu a precizat că MAE consideră Italia ţară cu un oarecare risc deoarece pentru cetăţenii români de etnie romă poate exista pericolul să fie expulzaţi dacă sunt găsiţi în barăci neautorizate!
Gestul MAE a provocat o oarecare iritare a Ambasadei Italiei, care a simţit nevoia să precizeze că trecerea Italiei pe lista cu atenţionări de călătorie nu înseamnă că este „ţară de risc” sau că românii sunt în pericol pe teritoriul Italiei. Ambasada a refuzat însă să comenteze emiterea de către MAE a avertismentului. Presa italiană a ironizat, ieri, decizia României de a introduce Italia pe această listă. „Guvernul de la Bucureşti are dreptate: Italia este o ţară cu risc, dar nu pentru românii care vin aici, ci pentru italienii care trăiesc în Italia”, scria, joi, publicaţia Quotidiano Net, preluată de Rompres, comentând că, în alte vremuri, un astfel de gest, „dacă n-ar fi fost de plâns, era de râ