România riscă aplicarea clauzei de salvgardare în agricultură şi declanşarea procedurii de infringement în comunicaţii electronice Proasta administrate a sistemului de plăţi în
România riscă aplicarea clauzei de salvgardare în agricultură şi declanşarea procedurii de infringement în comunicaţii electronice
Proasta administrate a sistemului de plăţi în agricultură şi forma finală a legii privind activitatea Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii (ANRCTI) se pare că vor declanşa un nou conflict între UE şi oficialii de la Bucureşti. Un caz precedent a fost cel legat de taxa de primă înmatriculare, care încălca legislaţia europeană în domeniu.
Comisia Europeană (CE) va decide, pe 20 decembrie, dacă activează clauza de salvgardare în cazul sectorului agricol românesc, după ce a prelungit cu o lună termenul acordat României pentru corectarea problemelor sistemului de plăţi din agricultură.
CE le-a solicitat autorităţilor de la Bucureşti să aducă îmbunătăţiri suplimentare sistemului informatic, pentru a se evita reducerea cu 25% a subvenţiilor europene. Autorităţile române au anunţat că nu vor efectua plăţi importante înainte de derularea controalelor necesare în acest sens. În urma unui audit recent efectuat de experţii europeni, autorităţile de la Bucureşti nu au reuşit să revizuiască complet sistemul electronic, dar s-au observat unele îmbunătăţiri.
În luna octombrie, Executivul european a anunţat că România trebuie să elimine deficienţele sistemului de plăţi din agricultură, destinat prevenirii fraudelor, până pe 9 noiembrie. Ministerul Agriculturii a transmis, pe 8 noiembrie, Comisiei Europene scrisoarea privind progresele din activitatea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, CE urmând să analizeze documentul şi să decidă dacă aplică sau nu României clauza de salvgardare.
Legea ANRCTI, mărul discord