Jesús Hilario Tundidor, Rosa Lentini si Coriolano González Montañez – la Clubul Prometheus, pe 28 noiembrie
Intilnirea cu prozatorii spanioli Félix Palma si Andrés Neuman, care a avut loc de curind la Clubul Prometheus, a fost un bun prilej sa stam de vorba despre doua sisteme literare destul de diferite, cel spaniol si cel romanesc, sa ne punem intrebari unii altora si sa dialogam si despre altceva decit despre vesnicele probleme de orgoliu ale scriitorilor romani. Dar, mai mult decit atit, a fost un prilej sa citim texte literare. inca se considera ca „la noi nu prind lecturile publice“, exista chiar si teorii conform carora nu ar exista o apetenta a publicului din Romania pentru ascultarea de texte literare, deoarece n-am avea o cultura a ascultarii de texte, asa cum exista in societatile modelate de ascultarea textelor sacre in limbi accesibile si in ritualuri limpezi.
Cu alte cuvinte, nu se poate intimpla si aici ce se intimpla in Germania, de pilda, si, deci, nu are rost sa mai incercam. Seara din Clubul Prometheus a demonstrat ca lucrurile nu stau deloc asa. Desi s-au citit proze destul de lungi, in romana si in spaniola alternativ, publicul, numeros – dar si literat, trebuie sa recunoastem – nu a parut sa se plictiseasca.
Speram ca acelasi lucru se va intimpla si pe 28 noiembrie. Deja se poate detecta inceputul unui bun obicei. Cu prilejul vizitei unor scriitori spanioli, scriitorii romani au ocazia sa se asculte si sa se cunoasca intre ei, ceea ce nu e putin lucru! Se vor citi poezii, iarasi in romana si in spaniola (la traducerea carora au muncit spectaculos Joaquín Garrigós, Dana Diaconu, Cristina Sava si Rafael Pisot), poezii apartinind celor trei poeti spanioli, dar si textele unor scriitori romani de prima marime.
Cei trei poeti spanioli apartin unor generatii diferite si par, cel putin din prezentari, des