» Pretul cerealelor pe piata mondiala a explodat, antrenand scumpirea alimentelor in general. Mai multe publicatii au analizat recent acest fenomen, care accentueaza spectrul foametei.
Cererea de cereale pe piata internationala a crescut, doua dintre principalele cauze fiind cresterea consumului in Asia si extinderea productiei de biocombustibili. Oferta nu face fata, motiv pentru care preturile au explodat. De la consumatorii casnici la marile companii multinationale, de la fermieri la persoanele defavorizate din lume, intreaga omenire resimte efectele – arata mai multi experti americani, citati de "The Wall Street Journal". Iar cresterea rapida a preturilor s-ar putea prelungi in intreg deceniul urmator.
Pana acum, fluctuatiile de pret erau determinate de perturbari trecatoare ale ofertei (o recolta proasta sau buna, de exemplu). Inflatia actuala, care a inceput in urma cu un an prin cresterea cursului porumbului la Bursa din Chicago, este diferita, pentru ca tendinta de crestere este constanta si antreneaza toata gama de produse agricole, de la cereale la leguminoase, oua, carne, lactate si branzeturi. Fara precedent este aparitia de noi surse de cerere, datorita cresterii economice inregistrate in Asia si America Latina, care le permite consumatorilor sa creasca cheltuielile pentru alimente. si, cum pentru ingasarea cu un kg a unei vite este nevoie de trei kg de furaje, iar in cazul unui porc – de doua kg de furaje, cresterea consumului de carne inseamna consumarea si mai multor cereale si produse agricole si, in final, o crestere suplimentara a pretului acestora.
Rezervele mondiale de cereale nu au mai fost atat de scazute din anii ‘70-‘80, epoca in care Asia s-a confruntat cu o penurie alimentara cronica, iar Uniunea Sovietica a devenit brusc importatoare de cereale. Acest lucru se intampla in conditiile in care nu se stie ce