Până la sfârşitul anului curent, leul ar putea înregistra noi deprecieri în faţa monedei unice europene Prima jumătate a lunii noiembrie a însemnat o depreciere continuă a monedei
Până la sfârşitul anului curent, leul ar putea înregistra noi deprecieri în faţa monedei unice europene
Prima jumătate a lunii noiembrie a însemnat o depreciere continuă a monedei naţionale. Cursul raportat de Banca Naţională a înregistrat o creştere de aproape patru procente, ieri atingând maximul ultimelor 12 luni. Iar până la sfârşitul anului curent, leul românesc ar putea atinge noi niveluri-record.
Banca Naţională a României (BNR) a raportat, ieri, un curs de schimb de 3,4477 lei/euro, în creştere uşoară fată de ziua precedentă (+0,07%). Acest nivel nu a mai fost atins de la sfârşitul lunii noiembrie 2006.
Euro era cotat în deschiderea şedinţei valutare de miercuri la 3,4545 lei, după care s-a depreciat uşor la 3,4435 lei.
În următoarele ore, cursul s-a menţinut în apropierea nivelului de 3,4450 lei/euro, dar începând cu ora 13.00, leul s-a depreciat brusc, de la 3,4470 la 3,4610-3,4660 lei/euro.
Dezechilibrul economiei naţionale, motivul deprecierii
Mai mult, evoluţia cursului de schimb pare să se fi desprins de cea a valutelor din regiune. Spre exemplu, ieri, forintul maghiar şi zlotul polonez s-au apreciat cu aproape 0,3% faţă de moneda unică europeană. Totodată, în timp ce leul românesc a scăzut cu aproape 4% faţă de euro în prima jumătate a lunii noiembrie, forintul maghiar s-a depreciat, în aceeaşi perioadă, cu aproximativ 0,2%, iar zlotul polonez s-a apreciat cu circa 0,3%.
Motivul principal al acestei evoluţii a leului românesc ţine de dezechilibrele economiei naţionale.
"Principalele cauze pentru deprecierea monedei naţionale ar putea să fie tendinţa de apreciere continuă a monedei europene din ultimele zile şi situ