Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a hotarat, joi, sa restituie la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru refacerea urmaririi penale, dosarul in care fostul secretar general al Guvernului, Serban Mihailescu, este acuzat de coruptie, dupa ce Curtea Constitutionala a admis exceptia privind raspunderea ministeriala, afirma .
Decizia de joi a instantei poate fi atacata cu recurs de procurorii anticoruptie, acesta urmand sa fie judecat de completul de noua judecatori ai ICCJ.
Avocatii au cerut miercuri returnarea dosarului la DNA, motivand ca procurorii ar fi trebuit sa ceara avizul presedintelui pentru anchetarea lui Serban Mihailescu, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale in ce-i priveste pe fostii ministri.
Avocatul Gheorghe Diaconescu a cerut in fata Inaltei Curti retrimiterea dosarului la DNA pentru refacerea urmaririi penale. „Procurorul trebuia sa ceara avizul presedintelui pentru a incepe urmarirea penala. Astfel, urmarirea penala se afla sub spectrul nulitatii absolute. De asemenea procurorul a nesocotit la inceperea urmaririi urmaririi penale principiul aplicarii legii mai favorabile.
Rezulta ca procurorul a inceput in mod nelegal urmarirea penala", a explicat Gheorghe Diaconescu, avocatul lui Mihailescu.
In luna mai, Serban Mihailescu a cerut suspendarea procesului, sustinind ca anchetarea sa trebuia sa inceapa dupa ce presedintele si-ar fi dat avizul, iar dosarul a fost trimis la Curtea Constitutionala. Potrivit deciziei acesteia, nu doar actualii ministri au nevoie de avizul presedintelui pentru inceperea urmaririi penale, ci si fostii ministri.
In acest fel a fost modificata Legea raspunderii ministeriale, in momentul de fata beneficiind de imunitate fostii si actualii demnitari.
Invocind decizia Curtii Constitutionale, mai multe dosare de mare coruptie au