Bisericile catolică şi ortodoxă ar fi ajuns la un prim acord asupra definirii rolului papei, într-un document comun publicat ieri, acesta fiind un mic pas pe drumul spre reconcilierea celor două ramuri ale creştinismului, care se anunţă „lung“, potrivit Vaticanului. „La Repubblica” a inflamat însă povestea, informând că pentru ortodocşi „Papa este cel dintâi dintre Patriarhi, Roma este primul tron, Biserica de la Roma conduce întru iubire”. Potrivit cotidianului italian, totul este scris negru pe alb într-un document comun al Bisericii Catolice şi al Bisericilor Ortodoxe, semnat în octombrie la Ravenna între o delegaţie catolică condusă de cardinalul Kasper şi o delegaţie pan-ortodoxă condusă de mitropolitul Zizioulas din cadrul Patriahatului Ecumenic de la Constantinopol.
În realitate, pentru prima dată de la schisma din 1054, ortodocşii şi catolicii s-au angajat să discute despre rolul arhiepiscopului Romei, adică al papei, a cărui „supremaţie“ asupra celorlalţi episcopi şi patriarhi este oficial recunoscută în document. Documentul a fost publicat simultan ieri la Vatican, Istanbul, Atena şi în Cipru. Potrivit agenţiei Apcom, textul îl recunoaşte pe Papă drept „protos“ (primul) între patriarhi, subliniind că „există interpretări diferite în ceea ce priveşte modalitatea în care această putere este exercitată”. Cardinalul german Walter Kasper, preşedintele consiliului pontifical pentru Unitatea creştinilor, care a reprezentat delegaţia catolică la întâlnirea de la Ravenna, a declarat că nu s-au stabilit prerogativele episcopului Romei (Papa). „Am pus doar bazele unei viitoare discuţii.
Acest document este un prim pas, este important, oferă speranţă, dar nu i se poate exagera importanţa”. Potrivit lui Kasper, „drumul care conduce spre deplina unitate cu ortodocşii este încă lung“. Importanţa documentului este însă redusă şi de faptul că Patriarhia Mosc