Dimensiunea depozitelor realizate de populaţie reprezintă un sfert din PIB-ul pe cap de locuitor România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în funcţie de accesul populaţiei la
Dimensiunea depozitelor realizate de populaţie reprezintă un sfert din PIB-ul pe cap de locuitor
România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în funcţie de accesul populaţiei la servicii de intermediere financiară, cu o pondere de 23% din numărul total al locuitorilor adulţi, reiese dintr-un raport publicat recent de Banca Mondială (BM).
Potrivit datelor BM privind gradul de utilizare a serviciilor de creditare şi economisire, în România existau 1.207 depozite bancare la 1.000 de persoane, iar dimensiunea medie a depozitelor realizate de populaţia română reprezintă un sfert din Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor.
Astfel, potrivit datelor BM, în România existau 13,26 sucursale bancare la 1.000 de kilometri pătraţi şi 12,02 ATM-uri la 1.000 de kilometri pătraţi. De asemenea, la fiecare 100.000 de persoane corespunde un număr de 13,76 unităţi bancare şi 12,47 ATM-uri. La sondaj au participat patru bănci din România.
Pentru a indica relevanţa instituţiilor de credit alese, BM notează că depozitele celor patru bănci reprezentau, la momentul realizării raportului, 35% din depozitele totale atrase de industria bancară românească.
În ceea ce priveşte deschiderea unui depozit, băncile româneşti au fost creditate cu 2,3 puncte din trei. Punctajul obţinut indică posibilitatea de a deschide un depozit atât la sediul central, cât şi la o sucursală.
Punctajul maxim este acordat în cazul în care depozitul poate fi deschis şi în alte unităţi bancare decât sucursalele.
Suma minimă pentru deschiderea unui cont de economii se ridică la 0,71% din PIB pe cap de locuitor, iar taxele anuale asociate întreţinerii contului reprezintă 0,23% din PIB