Înfrăţirea localităţii Budeşti cu mai multe orăşele ale Uniunii Europeane a dat tinerilor basarabeni gustul lumii occidentale. De patru ani, la Budeşti, o suburbie a Chişinăului, Înfrăţirea localităţii Budeşti cu mai multe orăşele ale Uniunii Europeane a dat tinerilor basarabeni gustul lumii occidentale.
De patru ani, la Budeşti, o suburbie a Chişinăului, localnicii se recomandă ca fiind europeni "mai mult după fapt şi mai puţin după vorbă". Şi asta pentru că sunt singurii din Republica Moldova care s-au înfrăţit cu localităţi din Germania, Italia şi, mai nou, duc tratative şi cu un orăşel din Suedia.
După ce străbaţi sudul Republicii Moldova, unde sărăcia se simte ca peştele-n apă şi apoi ajungi la Budeşti, ajungi să ţi se pară chiar un loc cosmopolit. Legăturile comunei cu vestul au început în 2003, când o localnică din Budeşti, pe nume Carolina, a făcut o vizită scurtă în Kaufungen, Germania. Acolo şi-a făcut câţiva amici, membri ai unei fundaţii care coordonează programe destinate copiilor.
Întoarsă acasă, la Budeşti, a început să încropească împreună cu primarul Nina Costiuc proiecte pe care să le propună acestei fundaţii spre finanţare. După un an, fosta Casă de Cultură a comunei, nefuncţională de mai bine de 10 ani, a devenit un centru pentru tineri cu o investiţie nemţească de aproape 200.000 de euro. Acum, în acest loc, 250 de copii din comună au diverse programe de instruire.
Ambasadorul Germaniei, prieten cu budeştenii Când am ajuns la Budeşti l-am găsit pe ambasadorul Germaniei la Chişinău, care venise la amicii săi. După prima sa vizită la Budeşti, Wolfgang Lerke a susţinut financiar renovarea şcolii din localitate, care stătea să pice. "Când am făcut o primă vizită în comună, scările şcolii erau fărâmiţate şi ploua prin acoperiş, altfel spus locul era foarte deteriorat… şi am sprijinit cu 13.000 de euro consolidarea sălilor