Rogojinile si impletiturile le asigura traiul prahovenilor din comuna Puchenii Mari. Cum pensiile lor sunt extrem de mici, orice venit este bun. Rogojinile impletite de ei ajung in vilele de lux ale bogatilor din cartierele rezidentiale bucurestene sau chiar din alte judete.
Dupa ce fabrica de rogojini din comuna s-a desfiintat, cei mai multi s-au apucat sa lucreze pe cont propriu si acum au ajuns sa aiba succes.
Foarte multi dintre prahovenii, locuitori ai comunei Puchenii Mari isi completeaza veniturile - care in majoritate sunt foarte reduse - impletind rogojini. Oricat ar parea de neverosimil, ceea ce iese din mainile lor chiar se vinde. Oamenii spun ca in acesti ani, rogojinile produse aici sunt cautate de familiile de bogatasi, care-si decoreaza cu ele casa.
Cine e batran si nu mai poate munci la cuptoarele de teracota face rogojini. In urma cu 50 de ani, in Puchenii Mari toata lumea facea rogojini. In localitate exista si o fabrica de profil. Acum fiecare lucreaza cum poate, pe cont propriu. Chiar daca nu este o localitate lacustra, multi dintre localnici impletesc rogojini din papura.
O rogojina se vinde cu 10-12 lei, dar munca este foarte migaloasa si unii se lasa pagubasi la scurt timp dupa ce se apuca de treaba. Una e sa lucrezi papura industrial si alta e sa ai un razboi in curte la care nu reusesti sa faci mai mult de 70 sau 80 de bucati pe luna.
“Aducem papura de pe unde putem, dar cel mai aproape e din Teleorman, de la Dunare”, povesteste una dintre prahovencele care scoate ceva banuti din acest mestesug. Oamenii stau in apa pana la genunchi si taie la papura, apoi platesc pe altii cu 500 de lei sa le transporte acasa recolta.
Doua sau trei transporturi pe an ii dau de lucru suficient cat sa mai adauge ceva bani pest