Lipsa de antioxidanţi din organism duce la secătuirea muşchilor de energie şi la obosirea lor, arată un studiu efectuat la Universitatea din Helsinki, Finlanda. Studiul s-a concetrat pe comportamentul unui peşte (Gasterosteus aculeatus) şi pe felul în care antioxidanţii îl influenţează.
Cercetătorii au tras concluzia că un comportament asemănător se poate găsi şi la oameni. Când peştele a fost hrănit cu mâncare bogată în antioxidanţi s-a observat că acesta era mai activ, înota mai mult şi era mai preocupat să procreeze. De cealaltă parte, când peştele a avut o carenţă de antioxidanţi în organism, era mult mai obosit şi încerca doar să-şi conserve energia. Peştele a fost hrănit cu fungi şi alge bogate în carotenoizi (antioxidanţi). În cazul oamenilor, deşi s-au făcut nenumărate studii asupra antioxidanţilor, studiile asupra felului în care organismul reacţionează la aceste substanţe nu sunt foarte concludente. Dar, ca şi peştele care sub efectul antioxidanţilor era plin de energie, se crede că şi organismul uman reacţionează la fel. (Ş.C.)
Lipsa de antioxidanţi din organism duce la secătuirea muşchilor de energie şi la obosirea lor, arată un studiu efectuat la Universitatea din Helsinki, Finlanda. Studiul s-a concetrat pe comportamentul unui peşte (Gasterosteus aculeatus) şi pe felul în care antioxidanţii îl influenţează.
Cercetătorii au tras concluzia că un comportament asemănător se poate găsi şi la oameni. Când peştele a fost hrănit cu mâncare bogată în antioxidanţi s-a observat că acesta era mai activ, înota mai mult şi era mai preocupat să procreeze. De cealaltă parte, când peştele a avut o carenţă de antioxidanţi în organism, era mult mai obosit şi încerca doar să-şi conserve energia. Peştele a fost hrănit cu fungi şi alge bogate în carotenoizi (antioxidanţi). În cazul oamenilor, deşi s-au făcut nenumărate studii asupra antioxidanţilor, studi