Romag a livrat Nuclearelectrica încă 71,45 tone apă greaOficialii Nuclearelectrica au anunţat, ieri, că puţin după miezul nopţii de marţi spre miercuri Unitatea 2 de la Cernavodă a fost oprită "ca urmare a unui semnal fals de declanşare, în timpul efectuării unui test periodic de verificare afuncţionării «Sistemului de oprire rapidă nr. 1 (SDS1)» a reactorului". Precizând, ca şi săptămâna trecută, că nu au existat emisii sau deversări periculoase în urma "otrăvirii" cu xenon a reactorului, Nuclearelectrica subliniază că "evenimentul a fost raportat către CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare), astăzi, 14 noiembrie".
Reconectarea la SEN este prevăzută pentru astăzi, după ora 19,00.
Tot Nuclearelectrica anunţa ieri că va primi de la Romag-Prod încă o tranşă de apă grea din cantitatea necesară reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, pentru care statul va plăti aproximativ 30 milioane de euro.
Până luna trecută, Romag a livrat 130 tone de apă grea dintre cele 1.100 tone necesare punerii în funcţiune şi funcţionării pe toată durata de viaţă a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
Cele două unităţi urmează să fie construite de o societate mixtă formată din Nuclearelectrica şi cei şase investitori selectaţi deja, negocierea condiţiilor de asociere în "compania de proiect" urmând să aibă loc până la sfârşitul acestei luni.
Dacă se respectă graficul stabilit prin HG 643/2007, lucrările de construcţie vor începe în 2008, punerea în funcţiune a Unităţilor 3 şi 4 fiind prevăzută pentru 2014, respectiv 2015.
După finalizarea construcţiei celor două reactoare, centrala de la Cernavodă va asigura 25-28% din capacitatea sistemului energetic naţional.
În ceea ce priveşte ROMAG - Prod, potrivit directorului său general, Cornel Ghiţă, aceasta are cu puţin peste 1.500 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 278 milioane lei (echi