Bancile centrale din Bogota pana in Mumbai au preluat controlul schimburilor valutare in incercarea de a stopa aprecierea semnificativa a monedelor nationale in fata dolarului.
In Columbia, investitorii externi sunt obligati sa pastreze timp de sase luni 40% din active in depozitele Banco de la Republica, in timp ce banca centrala a Indiei a introdus un sistem birocratic care sa preintampine speculatiile managerilor de fonduri straini, scrie Bloomberg.
In acelasi timp, banca centrala a Coreei investigheaza tranzactiile intervalutare pe baza de contract in incercarea de a limita aprecierea wonului, care a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimii zece ani fata de dolarul american.
In loc sa foloseasca rezervele valutare sau rata de referinta a dobanzii pentru a influenta piata schimburilor valutare, bancile centrale si ministerele de finante au instituit o serie de obstacole care sa previna deprecierea dolarului, care afecteaza atat profitul companiilor, cat si cresterea economica a tarilor respective.
Moneda americana a coborat anul acesta cu 10% in fata principalilor sai "competitori", acesta fiind cel mai pronuntat declin din 2003 pana acum, in timp ce secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, a reiterat faptul ca Statele Unite sustin "un dolar puternic".
"Bancile centrale incearca sa gaseasca noi cai de interventie impotriva aprecierii monedelor nationale, dar pur si simplu unele solutii nu merg", a declarat Mirza Baig, analist la Deutsche Bank din Singapore. Unele dintre aceste planuri sunt "cu adevarat bizare", a adaugat el.
Totusi, banca centrala americana nu a intentionat niciun moment sa stopeze declinul dolarului, criza pietei imobiliare fortand-o sa opereze mai multe reduceri ale ratei de referinta a dobanzii. Moneda americana s-a depreciat anul acesta cu 19% fata de dolarul canadian si cu 18% fata de re