Foto:Rompres
Asociatia "15 Noiembrie 1987" organizeaza joi o serie de manifestari dedicate implinirii a 20 de ani de la revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov, la actiuni participand si presedintele Traian Basescu.
Basescu a cerut, de altfel, scuze, in numele statului roman, victimelor represiunii din 1987 pentru ca "in 17 ani de stat de drept", sistemul judiciar nu a facut justitie iar societatea nu a fost incurajata sa-si recunoasca erorile.
Membrii Asociatiei au fost premiati de primarul Brasovului, George Scripcaru, care le-a inmanat medalii de cetatean de onoare al municipiului, in cadrul unei sedinte extraordinare a Consiliului Local.
La randul sau, premierul Calin Popescu-Tariceanu le-a promis membrilor Asociatiei "15 Noiembrie 1987" ca vor fi cuprinsi in Legea recunostintei.
Revolta din 1987 a muncitorilor brasoveni a izbucnit in perioada comunismului romanesc si a avut un caracter social si politic, reprezentand o prima etapa in lupta anticomunista incheiata in 1989, transmite NewsIn.
Nicolae Ceausescu instaurase in Romania un regim neostalinist. Decizia luata de acesta in 1981, aceea de a fi achitata integral datoria externa a Romaniei - aproximativ 10 milioane de dolari, a reprezentat cauza pentru care romanii au inceput sa o duca din ce in ce mai rau si sa cumpere alimentele de prima necesitate pe cartele.
Primii care s-au revoltat au fost muncitorii de la Intreprinderea de Autocamioane Brasov "Steagu Rosu", actuala uzina Roman SA, printr-o greva izbucnita in noaptea de 14 noiembrie, la schimbul III, si continuata a doua zi cu un mars pana in centrul orasului, in fata Comitetului Judetean al PCR (cea mai importanta institutie locala pe linie de partid) si l-au devastat, dupa ce conducerea si autoritatile refuzasera orice fel de negociere si ii amenintasera.
In urmatoarel