Lucrurile sunt limpezi. Opinia publică din Italia trebuie convinsă că, după 1 ianuarie 2007, din Romănia au venit in Italia, nu numai infractori, dar şi terorişti.
Publicaţia italiană Il Secolo XIX a tipărit intr-un număr recent articolul "Drumul kamikaze trece prin Romănia". Impănat cu date concrete, materialul ţine să demonstreze că Romănia a devenit, după ianuarie 2007, data admiterii in UE, un punct major pe noua rută a teroriştilor veniţi din Orient in Italia şi in alte ţări europene pentru a pune la cale atentate. La noi, pe malurile amenajate ale Dămboviţei, articolul a fost primit cu glumiţe şi chicoteli. Nu ne vom ocupa de cauzele unei astfel de primiri. Vom nota, totuşi, că dincolo de tradiţia noastră seculară de a nu lua nimic in serios, un cuvănt greu de spus l-a avut şi incapacitatea noastră de fixa evenimentele din perspectiva locului in care se petrec ele. Desigur, pentru noi, romănii, pare amuzant să citeşti de tabere Al Qaida la Galaţi. Cititorul italian nu ştie insă ce-i Galaţiul. Drept urmare, el va fi convins că e vorba de un fel de cetate a terorismului mondial. De aceea, vom judeca apariţia materialului sub semnul analizei serioase ce-ar trebui făcută in sfărşit, a atmosferei antiromăneşti din Italia.
Il Secolo XIX e un cotidian care apare la Geneva de mai bine de un veac. O publicaţie regională nu numai de prestigiu, dar şi de tiraj din Peninsulă. O simplă privire aruncată chiar pe sumarul numărului care găzduieşte materialul despre teroriştii veniţi din Romănia ne arată că nu e vorba de un tabloid, fie el şi unul de tip britanic, dintre cele meştere de bombe de presă. Nu intămplător articolul e găzduit de un ziar care apare la Geneva. Recent, Italia a fost zguduită de ştirea că, urmare a acţiunilor ROS (Comandamentul Operativ Special), la Geneva au fost arestate 27 de pesoane suspectate de a fi plănuit at