» Intentia Guvernului de a reintroduce cosul minim de consum ca modalitate de calcul a salariului minim pe economie nu este privita cu incredere de sindicalisti, care o considera doar o metoda de adunat voturi. Potrivit analistilor economici, cosul minim se apropie de fapt de salariul mediu, iar economia nu mai suporta inca o presiune.
"Noroc ca mai avem din cand in cand alegeri europarlamentare. Politicienii pica in capcana asta si, pentru a da bine la electorat, fac promisiuni", spune vicepresedintele Marius Petcu de la CNSLR-Fratia. Scepticismul lui Petcu vine dupa declaratia premierului Calin Popescu Tariceanu de a reintroduce cosul minim de consum, "astfel incat sa putem corela periodic acest indicator cu salariul minim pe economie". Petcu a catalogat mesajul sefului Guvernului drept unul politic si e in asteptarea propunerilor practice: "Noi ne-am apucat sa vedem cat e cosul minim si adunam cat costa carnea, laptele, zaharul – in ratii umane, utilitatile".
Ovidiu Jurca, vicepresedinte al Blocului National Sindical, are deja calculele facute pentru cosul minim: "Este de cel putin 760 de lei pentru o persoana. Sunt date statistice, iar salariul minim ar trebui sa fie mai mare decat cosul minim de consum pentru a putea asigura un nivel decent de trai pentru fiecare salariat".
Conform unor date Eurostat (institutul de statistica al UE) privind salariul minim in Europa, Romania este pe penultimul loc, inaintea Bulgariei. Pe primele trei locuri se afla Irlanda, Marea Britanie si Olanda. Pe de alta parte, daca luam in calcul puterea de cumparare, lucrurile nu mai sunt asa roz in ceea ce ne priveste. Suntem codasii Europei. Ungaria si Polonia sunt clasate pe locurile 14 si 15, primul loc fiind ocupat de Luxemburg. Pentru ca tabloul chenzinei sa fie complet, Romania mai ocupa o data ultimul loc, de aceasta data in privinta procentului salari