Volumele arhitectonice impresionante care au apărut în ultimii ani conferă urbei de pe Someş prospeţime şi, cel mai adesea, bun-gust. Personalitatea Clujului rămâne însă marcată de
Volumele arhitectonice impresionante care au apărut în ultimii ani conferă urbei de pe Someş prospeţime şi, cel mai adesea, bun-gust. Personalitatea Clujului rămâne însă marcată de imaginea unui vast patrimoniu de blocuri construite până la sfârşitul anilor `80. Realizate "la normă", asemenea clădiri prezintă deficienţe ce implică acum ample cheltuieli de reabilitare.
Lipsa unei termoizolări adecvate a blocurilor muncitoreşti a fost suportată cu stoicism de locatari şi revine acum în actualitate, imediat ce facturile pentru căldură au început să afecteze din nou bugetele de familie. Un program guvernamental de finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor acorda proprietarilor şansa de a-şi ameliora confortul.
"Ideea este bine-venită, am şi optat pentru ea din primul moment, dar până acum s-au mişcat doar hârtiile", îşi spune oful I.Z., administrator la un bloc din cartierul Grigorescu. Situaţia din evidenţele primăriei o aflăm de la purtătoarea de cuvânt Raimonda Boian: "Suntem dezamăgiţi şi noi că asociaţiile de proprietari nu s-au grăbit să acţioneze.
Oferta e totuşi avantajoasă. Reabilitarea costă 800-1000 de euro pentru apartamentul de două camere, cu contribuţii în trei părţi egale: de la bugetul de stat, de la bugetul primăriei şi de la proprietari. Aceştia din urmă pot achita şi în rate pe parcursul a 6-8 ani. Până acum numai pentru 87 de blocuri s-au întocmit documentaţiile preliminare, lucrările propriu-zise urmând a fi executate abia anul viitor.
Unul din actele obligatorii în viitor este certificatul de audit energetic. Din 2009, proprietarii nu vor mai putea închiria sau vinde apartamente dacă nu deţin un asemenea certificat. În plus, pri