Dupa ce �n toamna, pretul gr�ului pe piata autohtona a explodat pur si simplu, iar uleiul, laptele si br�nzeturile s�nt deja mult mai scumpe, Craciunul �i va prinde pe rom�ni cu mai putini bani �n buzunare. Cum recolta slaba a determinat producatorii sa apeleze la importuri pentru a-si reface stocurile de iarna, major�nd preturile la p�ine cu p�na la 10%, brutarii sustin ca tarifele vor continua sa creasca. Primii care vor practica tarife mai mari vor fi producatorii care nu au aderat la cele doua valuri succesive de scumpiri, �nsa p�inea va fi mult mai scumpa din 2008. �Producatorii care nu au scumpit p�na �n prezent vor mari preturile p�na la finele anului. Pe de alta parte, �n intervalul 1 decembrie - 20 ianuarie, nu estimam ca vor avea loc scumpiri. Pornim cu st�ngul �n 2008, cu un gr�u foarte scump, care ne va obliga sa avem preturi la p�ine la cote foarte �nalte, ceea ce va determina o scadere a v�nzarilor", a declarat presedintele Patronatului Rom�n din Industria de Morarit si Panificatie - Rompan, Aurel Popescu. Prezent la conferinta de prezentare a T�rgului International de Panificatie Europain, care se va desfasura anul viitor la Paris, Popescu a precizat ca reprezentantii producatorilor poarta negocieri cu Ministerul Economiei si Finantelor pentru introducerea unei taxe forfetare, care sa �nlocuiasca impozitul de profit �n cazul producatorilor din panificatie. Presedintele Rompan a mai afirmat ca aceasta masura ar reduce cota detinuta �n prezent de piata neagra, cifrata la circa 40%.
Autori: A.B.
Dupa ce �n toamna, pretul gr�ului pe piata autohtona a explodat pur si simplu, iar uleiul, laptele si br�nzeturile s�nt deja mult mai scumpe, Craciunul �i va prinde pe rom�ni cu mai putini bani �n buzunare. Cum recolta slaba a determinat producatorii sa apeleze la importuri pentru a-si reface stocurile de iarna, major�nd preturile la p�ine cu p�