Susanul face parte din categoria alimentelor complete. Seminţele sale mici sunt foarte preţioase datorită compoziţiei lor bogate în fibre, minerale (printre care fosfor, calciu, fier, zinc,
Susanul face parte din categoria alimentelor complete. Seminţele sale mici sunt foarte preţioase datorită compoziţiei lor bogate în fibre, minerale (printre care fosfor, calciu, fier, zinc, potasiu), în acizi graşi nesaturaţi (acidul oleic - peste 40%), acizi graşi poli-nesaturaţi (Omega 6 - 40% ) şi 0,5% acid linolenic, elemente indispensabile organismului uman. La renumele său de aliment contribuie şi acidul folic (Vitamina B 9), esenţial în formarea celulelor, precum şi lecitina un nutriment valoros pentru sistemul nervos, endocrin şi cardiovascular.
Susanul şi-a dovedit calităţile ca depurativ, antioxidant, remineralizant, tonic în cazul tulburărilor de memorie, facilitând circulaţia sangvină şi digestia.
Pui cu susan
Timp de pregătire: 20 de minute, 550 calorii
Ingrediente: 2 bucăţi piept de pui dezosat, un ou, 2 linguri de făină, 14 linguri de susan, 100 g mazăre-păstăi, 250 g morcovi, un ardei gras, 100 g ciuperci, o ceapă, 4 linguri ulei de măsline, suc de lămâie, sare.
Pregătire: Pieptul de pui se taie în bucăţi mici, care se sărează şi se stropesc cu lămâie, după care se lasă la marinat 15 minute. Se scot din sos, se scurg, se tăvălesc prin oul bătut, amestecat cu făină şi susan. Se încinge uleiul într-o tigaie şi se prăjesc bucăţile de pui. Separat, ciupercile se spală bine, se taie felii şi se călesc uşor împreună cu ceapa tocată mărunt, ardeiul gras tăiat bucăţi mari.
Morcovii şi mazărea se fierb separat şi se adaugă în cratiţa cu carnea de pui. Carnea, aşezată pe platou, va fi asezonată cu legumele călite. Preparatul se serveşte cald, dar este gustos şi rece.