Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, spune că aceste datorii istorice au o pondere de 1% în PIB. Datoriile către stat ale firmelor din România scad de la an la an, ajungând Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, spune că aceste datorii istorice au o pondere de 1% în PIB.
Datoriile către stat ale firmelor din România scad de la an la an, ajungând să aibă o pondere în Produsul Intern Brut de doar 2,9%. Acestora li se adaugă însă arieratele pe care statul nu le va putea recupera niciodată. Nivelul acestora se ridică în acest moment la peste 1,12 miliarde euro.
"Arieratele au un procent permanent de scădere. Dacă acestea erau 4,6% din PIB în 2006, în 2007 ele au o pondere de 2,9% în PIB. La acestea se adaugă aproximativ 1% din PIB arierate nerecuperabile, adică cele care fac obiectul unor acte normative sau unor proceduri judiciare (Exemplu: OUG 128, referitoare la intrarea în incapacitate de plată a unei companii).
Deci, în 2007 avem în total arierate de 3,9% din PIB", a declarat, pentru "Adevărul", ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. Un calcul arată astfel că datoriile pe care statul nu le va putea recupera niciodată de la firmele rău-platnice se ridică la 3,89 miliarde lei, adică 1,12 miliarde euro (n.r. - calculat la un curs de 3,45 lei/euro).
Marile societăţi continuă să acumuleze datorii
Potrivit datelor publicate la sfârşitul lunii octombrie, de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), obligaţiile bugetare restante ale societăţilor mari au crescut, în al treilea trimestru, cu 12,25%, la 5,13 miliarde de lei.
"Acestea se datorează faptului că o parte din aceşti mari contribuabili au diferite proceduri de compensare şi plată de TVA. Este o situaţie de conjunctură, între două trimestre, care se va regla. Tendinţa este clar de reducere a arieratelor", a c