Veniturile din prime ale companiilor de asigurari au crescut cu 24,7% in primele 9 luni ale anului, comparativ cu perioada similara din 2006, atingand un nivel de peste 1,6 miliarde de euro. Cifrele se bazeaza pe raportarile companiilor de profil catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Pana la finele acestui an, presedintele CSA, Angela Toncescu, a estimat obtinerea unor venituri de doua miliarde de euro din primele subscrise.
In ceea ce priveste structura veniturilor inregistrate in primele 9 luni ale anului, CSA a anuntat ca 80,65% din totalul primelor subscrise a fost generat de asigurarile generale, iar diferenta a revenit politelor de viata.
Vicepresedintele CSA, Constantin Buzoianu, a declarat ca asigurarile auto au o pondere de peste 70% in asigurarile generale; asigurarile pentru incendiu si alte calamitati naturale reprezinta 11,2%.
Pana la finele lunii septembrie, societatile de asigurari au incheiat 3,483 milioane de polite RCA, gradul de acoperire a parcului auto mentinandu-se la peste 85%, a spus Buzoianu. El a remarcat majorarea substantiala a despagubirilor acordate de companiile de asigurari.
Acestea au crescut cu 51% in primele 9 luni din 2007, pana la 260 de milioane de euro, comparativ cu intervalul similar din 2006.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a estimat ieri ca valoarea pietei asigurarilor va atinge zece miliarde de euro in intervalul 2015-2017, de cinci ori mai mult fata de nivelul preconizat pentru 2007.
Saltul se va datora atat cresterii naturale a industriei asigurarilor, cat si majorarii finantarilor in leasing pentru echipamente tehnologice. Deocamdata - a aratat Vosganian - piata asigurarilor din Romania este inca la cel mai scazut nivel de dezvoltare dintre tarile Europei Centrale si de Est, prima de asigurare pe cap de l