Care sunt sansele reale ca votul uninominal sa fie impus totusi la viitoarele alegeri? Daca judecam dupa ceea ce se intampla cu mai putin de doua saptamani inaintea referendumului, lucrurile au o doza semnificativa de incertitudine. Doua sunt marile necunoscute: prezenta la vot, de care depinde validarea referendumului, si atitudinea Guvernului si a Parlamentului.
In functie de acestea se poate analiza care sunt solutiile pe care presedintele Basescu si clasa politica le au la dispozitie pentru a introduce sau bloca uninominalul.
Varianta nevalidarii referendumului
Boicotul fatis al posturilor publice de radio si televiziune, lipsa dezbaterilor si neimplicarea activa in campanie a principalului partid declarat sustinator al referendumului pentru votul majoritar in doua tururi de scrutin - PD - prefigureaza absenteismul. Emisiunile de dezbateri pentru europarlamentare sunt moartea pasiunii, iar cele pentru referendum aproape inexistente.
Rezultatul: o campanie ca o ciorba sleita. Cele mai optimiste sondaje de opinie anunta o cota de participare intre 35 si 40%, determinata in principal de faptul ca europarlamentarele si referendumul se potenteaza reciproc. In schimb, asa cum spunea vicepresedintele PSE, Wiersma, datele lor arata o prezenta de doar 15%.
In aceste conditii, invalidarea referendumului nu ar fi o surpriza nici chiar pentru presedintele Basescu. Siguranta unor anunturi de tipul "stiu ce am de facut" arata pesimismul si faptul ca la Cotroceni se fac scenarii si se cauta solutii. Care ar fi insa acestea?
Termenul-limita pana la care seful statului poate promulga legea pentru care Executivul si-a asumat raspunderea expira pe 26 noiembrie, la doar o zi dupa referendum. Din cate lasa Basescu sa se inteleaga, are un as in maneca numit Curtea Constitutionala. Nu stim care ar fi motivatia unei contes