Ce sunt nitratii
Nitratii sunt substantele chimice din sol si din stratul freatic de apa care reprezinta ultimul stadiu al proceselor de mineralizare a materiilor organice patrunse in sol prin infiltratiile de la suprafata, cu cea mai mare pondere din platformele de gunoi de grajd si menajer, closete, fose septice si altele.
Potrivit normelor in vigoare, datorita potentialului nociv pe care il reprezinta, nitratii au fost inclusi in categoria substantelor toxice din apa potabila. Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/litru, la fel ca in Uniunea Europeana.
Implicatii grave
Nitratii au efecte grave si, uneori, chiar ireversibile asupra omului. Conform unei directive europene, statele membre au obligatia de a elabora programe de actiune pentru zonele identificate ca fiind vulnerabile in ceea ce priveste poluarea cu nitrati proveniti din surse agricole.
Astfel, in tara noastra a fost emisa o hotarare in acest sens prin care se instituie „planul de actiune pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati”. Balega poluanta Poluarea cu nitrati este realizata de dejectiile animalelor si de excesul de fertilizant in solul agricol. Astfel, cea mai mare poluare exista in zonele unde au functionat ferme zootehnice.
De asemenea, folosirea in exces a ingrasamintelor naturale si a fertilizantelor chimice maresc riscul aparitiei de poluare cu nitrati in sol si ape.
Masuri
Primariile celor patru localitati prahovene, odata ce au fost instiintate in legatura cu potentialul risc de poluare a solului si a apelor cu nitrati, si-au trimis materialele cu solutiile si masurile pe care le vor lua la DADR Prahova. „Fiecare dintre cele patru localitati au trimis deja materialele cu masurile preventive la Directia Agricola Prahova.
Aceste masuri au fost publicate si in Monitorul Oficia