Sâmbătă seară, la Pro Cinema, ora 23.00
Ron Howard, câştigător cu această peliculă a două premii Oscar în 2002 (pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun film), a ecranizat biografia matematicianului câştigător al premiului Nobel în 1994, dar şi învingător în teribila bătălie cu schizofrenia. Cu un buget estimat la 60 de milioane de dolari şi încasări care se apropie de 200 de milioane, filmul lui Howard a fost considerat una dintre producţiile cu cel mai mare succes din toate timpurile. Şi criticii au fost cuceriţi de O minte sclipitoare, filmul fiind câştigător a 4 premii Oscar, 4 Globuri de Aur şi 2 premii BAFTA.
John Nash şi soţia sa Alicia au ezitat mult până să accepte realizarea unui film după povestea vieţii lor, însă până la urmă au fost cuceriţi de propunerea producătorului Brian Grazer. După ce l-a înfrânt pe Tom Cruise în bătălia pentru rolul principal, Russell Crowe a început să se pregătească temeinic pentru a-l interpreta pe John Nash. A citit biografia acestuia scrisă de Sylvia Nasar, a urmărit înregistrări video şi s-a documentat asupra schizofreniei. Regizorul Howard l-a invitat pe Nash pe platourile de filmare, pentru a-i îndruma în ceea ce priveşte lucrul la tablă şi pentru a înţelege ce a însemnat munca lui. Russell Crowe nu a putut să-l cunoască pe savant înainte de începerea filmărilor, dar a reuşit să-l întâlnească până la urmă. Actorul a fost fascinat de modul în care gesticula Nash şi a încercat să redea cât mai fidel acest lucru în film.
O scenă din peliculă îl înfăţişează pe Nash, personajul, zăbovind vreme îndelungată în faţa unei ceşti de ceai. Acest fapt este inspirat dintr-o întâmplare adevărată. Când Russell Crowe l-a întâlnit pe Nash şi i-a propus un ceai sau o cafea, savantul s-a gândit preţ de un sfert de oră ce variantă să accepte.
Deşi inspirat de biografia lui John Nash, filmul a omis deliberat anumite a