Administratia SUA, care a sponsorizat cu 4,6 milioane de dolari reforma justitiei din Romania, critica dur recentele amendamente la Codul Penal adoptate in unanimitate de Camera Deputatilor, care ii impiedica pe procurori si politisti sa perchezitioneze sau sa inregistreze convorbiri fara anuntarea prealabila a suspectului.
Intr-un discurs sustinut ieri la ceremonia de inchidere a programului Consolidarea Societatii Civile Romania, ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, s-a declarat "ingrijorat cu privire la recentele actiuni ale Parlamentului pentru a slabi capacitatea procurorilor si a politistilor in combaterea unei serii de infractiuni grave, printre care mita si coruptia". Ambasadorul a subliniat ca instrumentele si tehnicile pe care parlamentarii doresc sa le elimine sunt aceleasi cu cele din Europa si SUA si ca "foarte putini capi ai mafiei ar fi fost vreodata arestati si condamnati" dupa noul Cod Penal romanesc. Taubman a indemnat Parlamentul sa se preocupe de propria responsabilizare si sa nu mai intimideze sau sa restrictioneze activitatea presei de investigatie, facand aluzie la cazul Remes.
In replica, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a lansat acuzatia ca Taubman ar fi obtinut postul de ambasador in urma donatiilor facute campaniei lui George W. Bush, ceea ce in Romania ar fi considerata o fapta de coruptie.
Dupa atacul lui Olteanu, ambasadorul Taubman a revenit cu un comunicat in care precizeaza ca a vorbit in calitate de prieten al Romaniei, "stat care este unul dintre cei mai apropiati aliati ai SUA".
Ulterior, Ambasada Marii Britanii s-a solidarizat cu ambasadorul american, precizand ca "impartaseste ingrijorarea Guvernului SUA in legatura cu amendamentele Parlamentului".
Actiunile Parlamentului ingrijoreaza SUA
Recentele amendamente la Codul Penal adoptate fara dezbateri in P