Fenomenul imigraţionist – o problemă anterioară intrării României în Uniune
Şeful de stat italian, Giorgio Napolitano, încearcă să îndulceacă tonul la adresa autorităţilor comunitare, după ce mai mulţi politicieni de pe scena politică de la Roma au acuzat Uniunea Europeană pentru politicile sale prea permisive, care ar fi încurajat afluxul de imigranţi.
„UE nu trebuie învinuită pentru imigraţie, întrucât aceasta reprezintă o problemă gravă mai veche, ce datează dinaintea extinderii spre Est a spaţiului comunitar”, a declarat preşedintele italian, citat de cotidianul „Corriere della Sera”, preluat de Mediafax.
„Este greşit să dăm vina pe Uniunea Europeană; în ceea ce priveşte problema imigraţiei este nevoie de o acţiune amplă, de clarificare politică sinceră”, a susţinut Napolitano, la o reuniune cu tinerii studenţi ai Colegiului Lumii Unite a Adriaticei, pe care i-a primit la sediul Preşedinţiei italiene, Palatul Quirinale.
O ABORDARE COMUNITARĂ, NECESARĂ
Cu toate acestea, a mai explicat Giorgio Napolitano, „Uniunea Europeană este implicată doar din cauza faptului că (imigraţia) este o problemă care trebuie înfruntată la nivel european, nu este de ajuns o abordare naţională”.
În opinia sa, problema imigraţiei este „stringentă şi foarte complexă”, atitudinea statelor comunitare faţă de acest fenomen reprezentând „un echilibru dificil, care este rupt deseori de evenimente cu mare impact la public sau de viziuni unilaterale, care nu contribuie la găsirea unor soluţii”.
„În aceste săptămâni, un personaj din lumea politică (italiană) a declarat că orice s-ar întâmpla în Italia, chiar şi actele de violenţă, vina este întotdeauna a Europei, a Uniunii Europene şi în special a extinderii acesteia”, a reamintit Napolitano, fără a precizat la cine face referire.
Şeful statului italian a explicat că deşi imigraţia se referă, în