Bancile europene au avut pierderi mai mici decat cele americane, dar analistii sunt de parere ca turbulentele de pe piata financiara internationala sunt departe de a se fi sfarsit.
Dupa ce timp de sase luni s-au luptat pentru preluarea ABN Amro, John Varley, directorul executiv al Barclays si Fred Goodwin, seful Royal Bank of Scotland (RBS) au inca ceva in comun: bancile pe care le conduc sunt printre cele mai ieftine din Europa, scrie Bloomberg.
Temerile investitorilor legate de potentialele pierderi generate de criza pietei de creditare americane pe care Barclays si Royal Bank of Scotland le-a putea suferi au condus la o scadere de peste 20% a pretului actiunilor celor doua institutii financiare. Temerile s-au accentuat, in principal, pentru ca atat Varley, cat si Goodwin nu s-au grabit sa furnizeze investitorilor informatii privitoare la modul in care cele doua companii au fost afectate de criza pietei de creditare internationale care a urmat numarului record de ipoteci prescrise pe piata americana. Cele mai mari institutii financiare din lume, printre care Citigroup si UBS, au anuntat pierderi totale de aproximativ 45 de miliarde de dolari.
Totusi, actiunile Barclays s-au apreciat cu 8,1%, pana la 513 penny, dupa ce Varley a negat speculatiile privind eventuale pierderi legate de criza americana. In acelasi timp, pretul actiunilor Royal Bank a urcat cu 9,2%.
"Daca ar fi fost vreun adevar in zvonurile lansate in ultimul timp, am fi fost nevoiti sa facem un anunt pe piata bursiera", a declarat Varley. "Dar nu avem de ce sa facem acest lucru. Tacerea noastra spune totul", a adaugat el.
Insa, tocmai aceasta tacere este una dintre cauzele principale ale problemelor actuale, considera Colin Morton de la Rensburg Sheppards din Leeds. Si asta deoarece investitorii se afla oarecum in intuneric, din moment ce bancile britanice dau