Pastilele de slabit produc variatii foarte mici in greutate, iar multi dintre cei care le folosesc pierd mai putin de 5 kilograme, ceea ce nu le justifica folosirea, arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Alberta si citat de BBC.
Mai mult de un miliard de oameni au mai multe kilograme decat trebuie sau sunt obezi, ceea ce ofera o piata larga de desfacere pentru producatorii de pastile pentru slabit. Se estimeaza ca, numai in anul 2005, 1,2 miliarde de dolari s-au cheltuit pentru achizitionarea tratamentelor medicamentoase de acest tip.
Institutul National britanic pentru Sanatate si Excelenta Clinica recomada ca folosirea pastilelor pentru slabit sa fie oprita, daca in trei luni nu se pierde mai mult de 5% din greutatea corporala.
"Prima optiune trebuie sa fie un adoptarea unui stil de viata mai sanatos, dar medicamentatia poate fi folosita pentru ca obezitatea este o afectiune seriosa", a explicat presedintele Forului National britanic pentru Obezitate doctorul Colin Waine.
Un potential risc ridicat pentru societate este comercializarea pastilelor pentru slabit, fara aprobari din partea comisiilor medicale, asa cum se intampla in Statele Unite, a avertizat profesorul de medicina Gareth Williams de la Universitatea din Bristol.
"Vanzarea de pastilelor pentru slabit fara restrictii va incuraja mitul potrivit caruia o pastila pe zi este suficienta pentru tratarea obezitatii. In plus, diminueaza eforturile care se fac pentru promovarea unui stil de viata sanatos, care este o solutie pe termen lung pentru obezitate ", a adaugat Williams.
Este bine de stiut faptul ca, pana in anul 2050, majoritatea oamenilor vor fi obezi.
Pastilele de slabit produc variatii foarte mici in greutate, iar multi dintre cei care le folosesc pierd mai putin de 5 kilogra