Compania de cai feroviare din Germania, Deutsche Bahn, se confrunta cu cea mai mare greva din istoria sa, in vreme ce Franta intra astazi in ce-a de-a treia zi de greva, care a paralizat transportul in Hexagon.
Sindicatul mecanicilor de tren din Germania, GDL, a decis ieri continuarea grevei inceputa miercuri, in vreme ce administratia apreciaza ca pierderile provocate economiei germane se ridica zilnic la 50 de milioane de euro.
Muncitorii cailor ferate protesteaza pentru a obtine o marire de salariu de 30% si conditii mai bune de munca. Analistii sunt de parere ca pierderile pot creste, daca greva va dura mai mult de o saptamana. Greva a inceput miercuri cu trenurile de marfuri si s-a extins ieri asupra garniturilor de pasageri. Conform oficialilor sindicatelor, greva ar trebui sa se incheie sambata la ora 01.00 GMT (03.00, ora Romaniei). Compania de cai ferate este reticenta, reprezentantii sai declarand ca nu va face o noua marire de salarii.
"Dintre toate tarile din Europa de Vest, Germania este pe ultimul loc la capitolul ore de munca, salarii si conditii de munca pentru mecanicii de tren", a declarat Hans Joachim Kaernschen, un oficial din cadrul sindicatului GDL.
Potrivit Deutsche Bahn, administratorul cailor ferate, circa doua treimi dintre trenuri circulau ieri pe liniile importante, in special trenuri de mare viteza (ICE). In vestul tarii, jumatate dintre trenurile regionale circula normal, in timp ce in est, unde GDL este puternic reprezentat, doar 10% dintre acestea erau in circulatie. Trenurile din suburbii au fost cele mai afectate.
In acelasi timp, in Franta sindicatele din transporturi au decis continuarea grevei inceputa miercuri impotriva reformelor de pensionare ale presedintelui Nicolas Sarkozy. Mii de persoane s-au alaturat sindicalistilor, protestand pe strazile Parisului si ale altor orase franceze