Opt organizaţii neguvernamentale propun o strategie europeană pentru integrarea romilor
Biroul european de informare despre romi de la Bruxelles a adresat Uniunii o serie de „recomandări” vizând combaterea discriminării în domeniul educaţiei, sănătăţii, locuinţelor, drepturilor femeilor şi copiilor.
Problemele de la nivel european legate de integrarea şi discriminarea etnicilor romi sunt dezbătute intens şi de organizaţii neguvernamentale. Mai exact, opt ONG-uri, între care Amnesty International şi Fundaţia pentru o Societate Deschisă, recomandă o strategie europeană pentru integrarea etnicilor romi, care continuă să fie discriminaţi în unele părţi ale continentului, relatează „EUObserver”.
Într-o scrisoare adresată preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, ONG-urile cer Executivului UE să „transpună integrarea romilor în realitate şi să creeze o strategie europeană de promovare a incluziunii romilor”.
Potrivit organizaţiilor, Bruxellesul a adoptat „o atitudine mai degrabă pasivă” în problema romilor, limitându-se la politicile existente şi la atribuirea responsabilităţilor statelor membre. „În pofida apelului Parlamentului European adresat Comisiei Europene în 2005 pentru dezvoltarea unei politici faţă de romi, deocamdată nu a existat niciun proiect”, se mai arată în scrisoare.
Apelurile pentru adoptarea unei strategii europene pentru integrarea romilor au fost însă lansate, la începutul acestei luni, de premierul italian Romano Prodi şi omologul român Călin Popescu-Tăriceanu şi, mai nou, de Legislativul de la Strasbourg, care sugerează prin rezoluţia adoptată acum două zile crearea unei reţele de organizaţii care să se ocupe de incluziunea romilor şi de promovarea drepturilor şi obligaţiilor acestei comunităţi.
Prin urmare, Executivul de la Bruxelles urmează să se sesizeze, problema romilor fiind discutată de „Gr