Ambasadorul republicii islamice la Bucureşti crede că raportul AIEA a făcut dreptate Teheranului. Raportul El Baradei dat publicităţii de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică
Ambasadorul republicii islamice la Bucureşti crede că raportul AIEA a făcut dreptate Teheranului.
Raportul El Baradei dat publicităţii de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) cu două zile în urmă este favorabil Iranului şi e un test pentru comunitatea internaţională, care va stabili dacă unele ţări au dorit doar transparenţa programului nuclear iranian sau au urmărit instituirea de sancţiuni împotriva Teheranului.
Afirmaţia aparţine lui Hamid Reza Arshadi, ambasadorul Republicii Islamice Iran în România. Arshadi a subliniat că raportul, care atestă că Iranul a înregistrat "progrese substanţiale", "confirmă cu claritate că o continuare a activităţilor Consiliului de Securitate cu privire la dosarul nuclear iranian este o contravenţie şi dosarul trebuie retransmis de la New York la Viena". Ambasadorul a dat exemplul SUA, care, "fără să acorde atenţie raportului AIEA, continuă să abordeze, pe o bază politică, problemele ce ţin de programul nuclear iranian", concluzionând că subiectul este doar un pretext pentru americani.
Obţinerea uraniului pentru arma nucleară implică activitatea a mai mult de 5.000 de instalaţii centrifuge, în condiţiile în care AIEA a atestat că Iranul foloseşte doar 4% din această capacitate, a mai precizat diplomatul. În acest context, a subliniat el, Iranul înţelege să-şi solicite drepturile legitime şi "nu se va mulţumi cu nimic mai puţin".
De cealaltă parte, Israelul s-a declarat, ieri, decepţionat de faptul că raportul AIEA nu a "expus" ambiţia Teheranului de a se dota cu arma nucleară. Israelul, care a refuzat semnarea Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNP), dispune de cel puţin 200 de focoase nucleare.