La televizor, la radio, in ziare, la scoala, o intilnim la tot pasul - demagogia a devenit, in ultima vreme, un fenomen si un mijloc de comunicare intre edili si cetateni, intre persoane publice si oameni simpli, dar si intre profesor si elev. Te lovesti adesea de promisiuni mincinoase, afirmatii false, discursuri bombastice, ce nu isi au rostul in contextul european al societatii noastre si de multe ori creeaza acea incertitudine si nesiguranta cotidiana.
Ne-am obisnuit cu ea si nici nu o mai luam in seama, dar in subconstientul nostru avem conturata foarte bine acea imagine somptuoasa, ca un mar ce arata foarte bine, dar interiorul este raiul viermilor. Si stiti desigur ca un mar stricat intr-un cos cu mere sanatoase le strica pe toate.
Profesori demagogi intilnim in orice scoala, liceu sau facultate si nu scapa nici o oportunitate de a mai anunta un asa-zis eveniment organizat de ei, dar care nu va avea niciodata loc, o infiintare de grupuri artistice ce vor fi frecventate doar de cei ce vor doar sa fie vazuti implicati de catre profesor. Dar cel mai mult ma deranjeaza cartile, manualele scrise de cadrele didactice si impuse la clasa fara nici o raportare la necesitatile elevilor. Atit timp cit pe o coperta lucioasa si foarte frumoasa apare mare numele profesorului, continutul devine o anexa. Si elevul percepe la fel situatia - de ce trebuie sa contribuie el la buzunarul profesorului ? Si este obligat sa asculte cit este de adecvat manualul, carei programe ii corespunde, dar va avea surpriza ca la sfirsitul anului sa dea peste o carte noua si prafuita de-atita stat prin rafturi.
Asadar sa trezim spiritul responsabil din noi si sa respingem demagogia si pe demagogi printr-o putere ce zace-n fiecare: ratiunea! Sa fim rationali si sa facem diferenta dintre ce este real si ce este fals si sa nu lasam acel mar stricat sa aiba efect asup