Cu sute de ani in urmă, castelanii reuşeau cu greu să se incălzească in serile mai reci de toamnă tărzie. Atunci cănd văpaia focului nu se strecura in toate colţişoarele, o cană cu vin fiert amestecat cu mirodenii putea să descreţească frunţile şi să aducă din nou zămbetul pe buze.
Cu sute de ani in urmă, castelanii reuşeau cu greu să se incălzească in serile mai reci de toamnă tărzie. Atunci cănd văpaia focului nu se strecura in toate colţişoarele, o cană cu vin fiert amestecat cu mirodenii putea să descreţească frunţile şi să aducă din nou zămbetul pe buze.
Este ideal in serile reci, după o plimbare lungă prin frig sau după o zi obositoare la serviciu. Tot ce trebuie să faceţi este să combinaţi vinul dumneavoastră preferat cu mirodeniile pe care le consideraţi potrivite. Se incălzeşte pe foc, se strecoară şi se serveşte in pahare de sticlă termorezistente sau in căni. Important este să nu fierbeţi vinul, pentru că-şi va pierde din calităţi, in special din tărie. Lăsaţi-l pur şi simplu la foc mic, doar căt să se incălzească, iar mirodeniile să-şi lase gustul şi aroma.
IDEI. Scandinavii obişnuiesc să amestece intr-un vas, pe foc, o cană şi jumătate de apă, o jumătate de cană de zahăr, căteva cuişoare, un beţişor de scorţişoară şi 4 sămburi de cardamom. După ce fierbe, se ia de pe foc şi se lasă deoparte la temperatura camerei căteva zile. Se amestecă vinul cu acest sirop strecurat şi se lasă pe foc, fără să dea insă in clocot. La sfărşit se adaugă căteva migdale şi stafide.
Germanii pregătesc o reţetă specială, pe care noi am putea-o numi poetic "vin imbujorat". Se lasă să clocotească o cană cu apă impreună cu 4 linguri cu zahăr, două linguri cu suc de portocale, puţină coajă de portocală, un beţişor de scorţişoară şi căteva cuişoare. După primul clocot se reduce flacăra şi se mai lasă incă 20 de minute, fără