Chiar şi cea mai limpede apă de robinet poate fi periculoasă pentru viitorul unui făt, arată un studiu de anvergură publicat de revista "Journal of Epidemyology" Percloretilena (PCE) -
Chiar şi cea mai limpede apă de robinet poate fi periculoasă pentru viitorul unui făt, arată un studiu de anvergură publicat de revista "Journal of Epidemyology"
Percloretilena (PCE) - aceasta este substanţa cea mai periculoasă ce poate veni pe ţeavă odată cu apa de la robinet, substanţă care afectează dezvoltarea fătului. Unele femei care consumă în mod frecvent în perioada sarcinii apă de la robinet pot da naştere unor copii mai slab dezvoltaţi decât normal. Acestea sunt concluziile unui studiu de mare anvergură publicat de "Journal of Epidemiology". Specialiştii au analizat 12.000 de copii născuţi între 1968 şi 1985.
Au fost comparate dimensiunile acestor copii şi corelate cu consumul de apă al mamelor lor. În urma analizării datelor obţinute, s-a descoperit că femeile care au băut apă ce conţinea urme de PCE au un risc de 2,5 ori mai mare decât cele care nu consumă astfel de apă să dea naştere unui copil subdezvoltat sau să piardă sarcina.
Tocmai de aceea, specialiştii recomandă femeilor însărcinate ca pe perioada sarcinii să consume cu predilecţie apă îmbuteliată, controlată din punctul de vedere al compoziţiei chimice.
De multe ori, în timp, ingestia apei potabile poate determina apariţia unor boli extrem de grave. În mod paradoxal, tocmai procedeele fizico-chimice de tratare, folosite în marile oraşe, pot creşte nivelul concentraţiei anumitor substanţe nocive din compoziţia apei de la robinet, susţin cercetătorii care au realizat studiul. Spre exemplu, aluminiul folosit pentru filtrarea apei nu trebuie să depăşească o concentraţie de 0,2 mg/l, potrivit standardelor europene.
Mai multe studii efectuate la Universitatea din Bordeaux, pe apr