La iniţiativa dr Ion Puşcă şi a Clubului Presa de Vin, la 14 noiembrie s-a sărbătorit "Ziua vinului nou romănesc". Festivitatea este o continuare a datinei.Petrecere - Licoarea lui Bachus in butoiul lui Puşcă
La iniţiativa dr Ion Puşcă şi a Clubului Presa de Vin, la 14 noiembrie s-a sărbătorit "Ziua vinului nou romănesc". Festivitatea este o continuare a datinei.
Â
In acordurile muzicii populare romăneşti, cu două "ţărăncuţe" pe post de gazdă, cu butoaie de vin, ştergare romăneşti şi multă voie bună. Aşa s-a desfăşurat "Ziua vinului nou romănesc", festivitate ce a avut loc la 14 noiembrie, la "Casa Vinului-Dr Puşcă". Cu această ocazie a fost prezentat şi degustat vinul nou, "Floare de Toamnă", obţinut din recolta acestui an. Infăşurat bine, intr-un butoi de lemn, vinul roşu şi sec a desenat un zămbet pe feţele invitaţilor. Cu o aromă subtilă şi limpede la culoare, vinul poate fi asezonat cu succes la o friptură de porc - asta dacă nu se bea pănă la Crăciun, sau cu una de vită. O raţă bine rumenită in cuptorul incins sau brănzeturi fine aruncate pe un platou se aşază de minune lăngă Merlotul nostru.
Cred că la asta s-a găndit şi Dr Puşcă, fiindcă la prezentarea vinului a adus şi căteva platouri cu brănzeturi, pe care le-a aşezat frumos pe ştergarele ce impodobeau mesele. Şi, dacă la inceput invitaţii au gustat timid din bucate, după primul pahar de vin roşu atmosfera s-a destins. Feţele s-au imbujorat şi frunţile s-au descreţit. S-au incins discuţii despre vinurile romăneşti, despre vechile tradiţii, despre bucatele alese şi, uşor, s-au legat prietenii. Căci aşa-i şade bine romănului, cu un pahar de vin in mănă şi cu firul poveştii pe buze.
Â
Cum erau odinioară călătorii, strănşi in jurul focului, la Hanuâ Ancuţei, aşa mi-au părut şi mie romănii noştri la "Ziua vinului romănesc". Numai că de data asta, vinul roşu,